Home > Artikelen > Duitsland kondigt vergaand contactverbod af, Merkel uit voorzorg in quarantaine
Artikelen

Duitsland kondigt vergaand contactverbod af, Merkel uit voorzorg in quarantaine

Duitse politieagenten op het vrijwel verlaten plein voor de Brandenburger Tor, waar het in het weekend normaliter krioelt van de selfiesmakende bezoekers. © AP

In Duitsland wordt een ‘contactverbod’ ingevoerd waarbij samenkomsten van meer dan twee personen in principe zijn verboden. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de premiers van de zestien deelstaten vanmiddag beslist in een telefoonconferentie.

Het contactverbod geldt voor minstens twee weken en wordt gehandhaafd door politie en Ordnungsambt (gemeentelijke afdeling Openbare Orde en Veiligheid, red.), verklaarde bondskanselier Merkel aan het eind van de middag tijdens een persconferentie. Overtreders riskeren volgens haar boetes van 25.000 euro. Een uitzondering op het contactverbod wordt gemaakt voor gezinsleden, partners en anderen die samen een huishouding vormen, dringende beroepsmatige contacten, het openbaar vervoer en uitvaarten. Een algeheel uitgaansverbod komt er voorlopig niet.

,,Beperk uw sociale leven tot een minimum en blijf minstens anderhalve meter afstand houden’’, zei de bondskanselier. ,,De horeca blijft gesloten, het bezorgen en afhalen van maaltijden voor thuisgebruik is toegestaan. Dienstverleners in de persoonlijke verzorgingssector zoals kappers en schoonheidssalons moeten ook sluiten. Voor medisch noodzakelijke ingrepen geldt een uitzondering’’, aldus Merkel.

Ze zal de komende dagen zelf elk persoonlijk contact vermijden. Dit omdat de arts die haar vrijdagmiddag inentte tegen pneumokokken positief is getest op het nieuwe coronavirus, zo kreeg ze na haar persconferentie te horen. ,,Daarop besloot de kanselier thuis in quarantaine te gaan’’, verklaarde regeringswoordvoerder Steffen Seibert. Merkel zet haar officiële werkzaamheden vanuit huis voort en zal regelmatig worden getest omdat een eerste test nu nog geen uitsluitsel kan geven.

Strengere maatregelen

De minister van Binnenlandse Zaken van Duitslands dichtstbevolkte en zwaarst getroffen deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het aantal besmettingen steeg naar 7361 (ruim 600 meer dan gisteren) en het dodental op 32 staat (+9), pleitte al voor een landelijk contactverbod. ,,We hebben vergaande maatregelen nodig die het samenkomen van meerdere mensen in de openbare ruimte verbieden’’, verklaarde Herbert Reul (CDU) tegenover de krant Welt am Sonntag.  Een algeheel uitgaansverbod met ‘ontelbare’ uitzonderingen biedt volgens hem schijnzekerheid. ,,Duitsland heeft effectieve maatregelen nodig, geen wedstrijd tussen deelstaten die steeds strengere regels afkondigen.’’

In acht deelstaten gelden sinds gisteren al strengere maatregelen. De zuidelijke deelstaat Beieren gaat daarbij het verst. Biergartens en restaurants, die open waren tot 18.00 uur, zijn bijvoorbeeld gesloten. De strengere maatregelen, die volgens de deelstaatpremiers goed worden nageleefd, waren nodig omdat veel inwoners zich niet hielden aan de eerder opgelegde vrijheidsbeperkingen.

Zo moest de politie in Beieren afgelopen week herhaaldelijk uitrukken om een einde te maken aan zogenoemde ‘corona-party’s’ van jongeren. Dit terwijl geadviseerd was afstand te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Afzwakking

Duitsland telde vanmorgen om 10 uur 18.610 besmettingsgevallen, een stijging van 1948 ten opzichte van gisteren maar een minder sterke toename dan een dag eerder. Toen kwamen er 2705 nieuwe gevallen bij, meldde het Robert Koch-Institut (RKI), het Duitse RIVM. Dit wekt de indruk dat de toename van het aantal geïnfecteerden vertraagt maar het is onduidelijk of dat moet worden gezien als het eerste teken dat de coronamaatregelen in Duitsland effect hebben.

Volgens het onderzoeksinstituut moet er rekening mee worden gehouden dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt omdat niet alle autoriteiten hun cijfers doorsturen tijdens het weekend. Het RKI registreerde tot nu toe 55 doden. Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University staat de teller in Duitsland op 23.129 besmettingen en 93 doden.

Tien miljoen

,,Als het ons niet lukt de contacten tussen mensen de komende weken terug te brengen, dan kunnen we binnenkort miljoenen besmettingsgevallen in Duitsland hebben. Waarschijnlijk zo’n tien miljoen in de komende twee tot drie maanden’’, verklaarde RKI-baas Lothar Wieler vanmiddag tijdens een persconferentie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) waarschuwde ondertussen dat de opgelegde beschermingsmaatregelen strikt moeten worden nageleefd: ,,Wie onverstandig en daarmee meedogenloos handelt, riskeert duizenden doden op zijn geweten te hebben. We zijn vastbesloten dat te voorkomen’’, verklaarde de bewindsman tegenover de Duitse zondagskrant.

Zwaarst getroffen deelstaten

De deelstaat Noordrijn-Westfalen telt de meeste besmettingen (7.361), gevolgd door Beieren (4.457) en Baden-Württemberg (4.300). In eerstgenoemde deelstaat werden eind februari de eerste twee besmettingen vastgesteld. Dat gebeurde in Kreis Heinsberg aan de grens met Nederland. Daar staat de teller inmiddels op 964 besmettingsgevallen (een stijging van 48 in 24 uur). Beieren was eind januari de eerste deelstaat in Duitsland met een besmettingsgeval. Het ging om een medewerker van auto-toeleverancier Webasto bij München die tijdens een training door een Chinese collega was besmet.

Georg Erber@PhraAthit

Alle Coronavirus-Fälle nach Landkreisen und Bundesländern https://interaktiv.tagesspiegel.de/lab/karte-sars-cov-2-in-deutschland-landkreise/  via @tagesspiegel

Alle Coronavirus-Fälle nach Landkreisen und Bundesländern

Auf unserer interaktiven Karte können Sie nachschauen, wie sich das Virus weltweit ausgebreitet hat.

interaktiv.tagesspiegel.de

See Georg Erber’s other Tweets
casparnaber
https://casparnaber.nl
Caspar Naber werd geboren in Haren bij Groningen en groeide op in Hoogezand-Sappemeer. Hij werd al op jonge leeftijd gebeten door de nieuwsmicrobe. Verslond als kind alle kranten en televisiejournaals, maakte als tiener zijn eigen buurtkrantje en koos voor zijn werkstukken op de middelbare school steevast spraakmakende buitenlandse nieuwszaken zoals de 'vuile oorlog' in Argentinië en de December-moorden in Suriname. Na zijn Rechtenstudie volgde hij - niet verwonderlijk - een postacademische opleiding Journalistiek. Zijn drang naar het onbekende bracht hem begin jaren negentig naar Brussel, toen razend populair en reuze spannend als hoofdstad van Europa. Een stage op de politieke redactie van De Standaard, gevolgd door drie maanden buitenlandredactie als 'jongste bediende' (manusje-van-alles), leverde een aanbod op voor een baan als gerechtsverslaggever. Zijn dolenthousiaste 'ja' betekende het begin van zijn journalistieke loopbaan.